Testul PSA: Ce este și cum se efectuează

Testul PSA: Ce este și cum se efectuează

Introducere:

Testul PSA (Prostate-Specific Antigen) este un test de sânge utilizat pentru a depista cancerul de prostată și alte afecțiuni ale prostatei. În acest articol, vom discuta în detaliu despre ce este testul PSA, cum se efectuează, cine ar trebui să facă testul și multe altele.

Ce este testul PSA?

Testul PSA este un test de sânge care măsoară nivelul antigenului specific prostatei (PSA) în sângele pacientului. PSA este o proteină produsă de celulele prostatei și poate fi măsurată prin testul de sânge PSA. Nivelul crescut al PSA poate fi indicativ pentru cancerul de prostată sau alte afecțiuni ale prostatei.

Când este recomandat testul PSA?

Testul PSA este recomandat bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani sau bărbaților cu istoric familial de cancer de prostată. În cazul bărbaților cu risc crescut, testul poate fi recomandat începând cu vârsta de 40 de ani. De asemenea, testul PSA poate fi utilizat pentru monitorizarea pacienților cu cancer de prostată.

Cum se efectuează testul PSA?

Testul PSA se efectuează printr-o simplă extracție de sânge. Pacientul trebuie să evite consumul de alcool, exercițiile fizice intense și relațiile sexuale cu cel puțin 24 de ore înainte de test. De asemenea, pacientul trebuie să informeze medicul despre orice medicamente pe care le ia.

Ce riscuri implică testul PSA?

Testul PSA este un test sigur, dar există anumite riscuri implicate. Nivelul crescut al PSA poate indica afecțiuni ale prostatei, cum ar fi cancerul, dar poate fi, de asemenea, cauzat de afecțiuni mai puțin grave. În plus, există posibilitatea unor rezultate fals-pozitive sau fals-negative, ceea ce poate duce la anxietate și proceduri suplimentare inutile.

Concluzie:

Testul PSA este un test important pentru depistarea cancerului de prostată și a altor afecțiuni ale prostatei. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile testului PSA înainte de a decide să efectuați testul. Nu ezitați să programați un test PSA dacă sunteți la risc sau aveți vârsta recomandată pentru testare.

Sursa: femyo.ro

Leave a Reply